1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Белгия предлага допълнителна защита за европейските земеделци в споразумението с Меркосур

Белгия предлага допълнителна защита за европейските земеделци в споразумението с Меркосур

Това предложение идва на фона на протести на земеделците във Франция, Германия и Белгия в последните дни

Белгия, която председателства Съвета на ЕС до юли, предлага в търговското споразумение с държавите от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай) да бъде включена допълнителна защита за европейските земеделци. Това съобщи белгийският външен министър Хаджа Лабиб, цитирана от местни медии., съобщава БТА.

Това предложение идва на фона на протести на земеделците във Франция, Германия и Белгия в последните дни, както и в други европейски страни по-рано. Протестиращите поставиха няколко искания, сред които са опростяването на бюрократичните правила за тяхната дейност и ограничаването на търговските споразумения на ЕС.

Европейската комисия снощи съобщи, че днес предстои да представи няколко мерки, свързани с благосъстоянието на европейските земеделци. Очаква се комисията да удължи временните ограничения, свързани с вноса на земеделски стоки от Украйна, както и да разсрочи правилата за обработка на почвите, свързани със стремежа към по-чисто земеделие.

В Белгия днес протестите на земеделците продължават и в медиите са изразени съмнения, че това може да се отрази на снабдяването на магазините за хранителни продукти. В последните часове има съобщения, че протестиращи са успели да блокират освен магистрали, и няколко депа за разпределение на хранителни стоки. Пристигналите в Брюксел протестиращи възнамеряват да останат в града днес и утре заради насрочената междувременно двудневна среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.