1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бензинът с биосъставка се отлага за 2014 г.

Бензинът с биосъставка се отлага за 2014 г.

Днес депутатите одобриха на първо четене закона за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ)

Парламентът отложи с три години и половина задължителното в Европейския съюз смесване на бензина с биоетанол. Днес депутатите одобриха на първо четене закона за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), в който е заложен график за постепенно увеличаване на дела на биосъставките в течните горива.

Според сегашния закон за екоенергията от 1 март т.г. 2% от бензина трябва да съдържат биоетанол, като е възможна отсрочка до два месеца за крайните доставчици. Парламентът прие предложението на правителството въвеждането на мярката да започне от 1 септември 2014 г., като постепенно делът на биокомпонента нараства до 9% през 2018 г. 

Миналата седмица министърът на икономиката Трайчо Трайков призна, че отлагането е предложено по молба на производители на горива. По думите на председателя на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров съществува риск и след изтичане на отсрочката бизнесът да не е готов да добавя екосъставки към бензина.

Според законопроекта от 1 март биосъставката в дизела трябва да бъде 5, а не 4% както по сегашното законодателство. До 2020 г. делът на зелените енергоизточници в транспорта трябва да достигне 10 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.