1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Безсрочни протести започват тютюнопроизводителите заради неизплатени 116 млн. лв. за реколта 2009

Безсрочни протести започват тютюнопроизводителите заради неизплатени 116 млн. лв. за реколта 2009

Според министър Найденов желанието за протести на тютюнопроизводителите е провокирано чисто политически

От 16 юни тютюнопроизводителите започват безсрочни протести в Силистренско, Пловдивско и Благоевградско заради неизплащането на обещаната от правителството помощ от 116 млн. лв. за тютюневата реколта 2009 г. предаде Агенция "Фокус". Протестите, които се очаква да започнат в 10.00 часа, са обявени като мирни. Очаква се в Дулово да излязат на протест около 7000 – 10 000 души, в Гоце Делчев около 5000 души, а на територията на Първомай – около 3000. Протестите ще се проведат след поредица от заплахи за гладни стачки от страна на тютюнопроизводители. Някои от тях дори поискаха 170 млн. лв., макар и да е ясно, че това няма как да се случи, тъй като максимално разрешената от Брюксел помощ е именно 116 млн. лв. Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предприе редица стъпки за получаването на разрешение от ЕК за изплащането на сумата.

Председателят на Сдружението на тютюнопроизводителите от силистренското село Листец Фикрет Бекир уточни, че в центъра на Дулово мирният протест ще продължи до изпълнението на клаузите на споразумението от януари с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. В документа бе записано, че изплащането на средствата ще започне през март, но това не се случи. „Споразумението не бе спазено. Беше ни казано, че до 23 юни средствата ще бъдат изплатени. Само, че как ще бъдат изплатени, при положение, че още не е минало първо четене на актуализацията на бюджета? Това породи напрежение, а също и изказването на министъра на финансите Симеон Дянков, че ако не се дават пари на тютюнопроизводителите, няма да се наложи да има актуализация на бюджета”, коментира пред „Фокус” тютюнопроизводителят от Първомай Асен Кичуков. Засега тютюнопроизводителите в Руенско не смятат да протестират, но ако до края на месеца не започне изплащането на субсидиите, след юни със сигурност ще започнат протестите, каза Назиф Хюсеин, тютюнопроизводител и бивш член на експертния съвет към фонд „Тютюн”. 

Преди няколко дни Министър Найденов коментира, че желанието за протести на тютюнопроизводителите е провокирано чисто политически. „Има решение и постановление на Министерски съвет как тези 116 млн. лв. да бъдат разпределени по отделните видове сортови групи тютюн. Тъй като по процедура трябва да има корекция на бюджета, която да мине в Народното събрание. На 9 юни се гледа в комисията по земеделие и там не получи подкрепата на опозицията. В същото време, не знам дали е съвпадение или някой стои зад това, има декларация на тютюнопроизводителите, че те вече не искат 116, а 170 млн. лв. Това е невъзможно, защото разрешеният таван от ЕК е 116 млн. лв. В този смисъл техните протестни действия, които трябва да стартират утре, са неоснователни. Те не могат да бъдат изпълнени дори и да имаше финансов ресурс”, обясни на 10 юни Найденов.  „Тютюнопроизводителите да изчакат корекцията на бюджета, да знаят, че 116 млн. лв. е максимално разрешеният таван, да не се поддават на политически или друг вид провокации – хора, които очевидно им обясняват, че могат да получат повече”, призова министърът. Запитан кой поражда провокациите Найденов заяви: „Те да кажат кой ги провокира”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.