1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Биопроизводители: Не сме наясно какви документи се изискват за признаване на опит по агроекология

Биопроизводители: Не сме наясно какви документи се изискват за признаване на опит по агроекология

От Българската асоциация за биопродукти е направено запитване до земеделското министерство с конкретни въпроси

В Българската асоциация за биопродукти не са наясно какви документи точно се изискват за признаване на обучение или опит по агроекология, каза пред агенция „Фокус” председателят на асоциацията Веселина Ралчева. Затова организацията е отправила запитване до Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Днес от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) предупредиха, че до края на ноември стопаните трябва да докажат, че са преминали обучение или имат нужния опит по агроекология, иначе може да се наложи да възстановят в пълен размер получените до момента субсидии. Срокът се отнася за бенефициентите, одобрени за първи път за подпомагане през 2010 г. по мярка 214 „Агроекологични плащания” на Програмата за развитие на селските райони, както и за стопаните, които са прекратили агроекологичните си ангажименти в предходни години и са одобрени отново през 2010 г.

„Все още няма официално яснота точно какви курсове се признават, колко часа и проведени от какви обучителни институции. Имаме много колеги, които са преминали информационни дни – пак по проекти по друга мярка за обучение на институции, но тези курсове са с по-малка продължителност. Устно имаме уверението на министерството, че те ще се признават, но писмено го нямаме. Също така в съобщението, което е изнесено на страницата на ДФЗ, могат да докажат опит и само със сертификат за биологично произведени продукти. Дали това наистина да бъде достатъчно, нямаме писмено разпореждане. Имаме направено запитване от нашата асоциация до земеделското министерство с конкретни въпроси, за да може хората своевременно да реагират. Писмото е внесено миналия месец, но все още нямаме отговор”, обясни Ралчева.

Важно е да се изясни точно какво ще се признава като документи за преминато обучение, защото вариантите са много, допълни още тя. Областните служби по земеделие предупреждавали бенефициентите, че сертификатът за съответствие на техните растителни или пчелни продукти с правилата за биологично производство не е достатъчен, а трябва да е изкаран и курс.

„Нещата не са еднозначни, няколко институции – МЗХ, ДФЗ и областни служби дават различни сигнали и това притеснява много хората”, подчерта още Веселина Ралчева. Тя заяви, че в асоциацията се надяват да получат официален писмен отговор, на който „хората могат да разчитат”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.