1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 1.8 млн. лева са изплатени за борба с вредителите по трайните насаждения

Близо 1.8 млн. лева са изплатени за борба с вредителите по трайните насаждения

Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 1 776 800 лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период на 2017 година. Субсидии получиха 1 779 производители, които отглеждат трайни насаждения, ягоди и малини. Изплащането на помощта продължава. До края на следващата седмица още близо 1 000 овощари ще получат подпомагане, след като им бъдат направени задължителните административни проверки.

Финансовата помощ е до 270 лева на хектар с ДДС. Тя покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки.

Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

 За тази година по схемата са заделени общо 4 млн. лева. Неусвоеният през пролетта ресурс ще бъде разпределен за есенния етап от прилагане на помощта. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по овощните насаждения, по ягодите и малините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.