1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Борис Михайлов: До средата на октомври преодоляваме забавянето по проектите на Местните инициативни групи

Борис Михайлов: До средата на октомври преодоляваме забавянето по проектите на Местните инициативни групи

За преодоляване на забавянето е разписан и публикуван на страницата на ДФ „Земеделие“ План с действия

До края на септември тази година забавените 104 процедури на Местните инициативни групи (МИГ) ще бъдат обработени, а до 15 октомври всички чакащи разглеждане 369 проектни предложения ще бъдат оценени. Това обеща изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Борис Михайлов при откриване на организираната от Разплащателната агенция дискусия с представители на Местните инициативни групи, които изпълняват своите стратегии.

„Всички вие, които присъствате тук, сте натрупали значителен опит от досегашното прилагане на подхода ЛИДЕР и сте доказали своя професионализъм в тази област. Вие сте хората, които поставят жалоните и градят мостовете за прилагането на подхода, което ще продължи и след края на настоящия програмен период“, подчерта Михайлов.

„В България подходът „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) работи успешно вече повече от десет години. Затова няма да позволя ДФ „Земеделие“ да възпрепятства изпълнението на нито един проект“, заяви изпълнителният директор на фонда. Той изтъкна, че през настоящия програмен период страната ни прилага за първи път многофондово финансиране на стратегиите по ВОМР, чрез които ще бъдат усвоени общо 386 млн. лв. от бюджетите на Програмата за развитие на селските райони и на останалите Оперативни програми.

В ДФ „Земеделие“ са постъпили общо 520 процедури, от които са обработени 416, а 104 са в процес на разглеждане. Към момента са обработени 789 проекта, от които 445 са по частните мерки и 344 – по публични мерки по ПРСР 2014-2020 г. Проектните предложения, които са в процес на разглеждане са 369.

За преодоляване на забавянето е разписан и публикуван на страницата на ДФ „Земеделие“ План с действия, чието изпълнение е вече факт, каза още Михайлов.

В дискусията, която се проведе във ВУЗФ, присъстваха представители на всички 64 Местни инициативни групи, които са получили одобрение за реализиране на своите стратегии. Част от тях се включиха онлайн, чрез предварително осигурен достъп през интернет платформа.

Участниците във форума бяха запознати с правилата за разглеждане и оценяване на проектите, които се подпомагат с безвъзмездна финансова помощ от европейските структурни и инвестиционни фондове. Беше представена и информация по възникнали проблеми, свързани с осъществяване на предварителен и последващ контрол на инвестициите, сключване на допълнителни споразумения, както и подаване на заявки за плащане към проектите, които реализират.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.