1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ботаническата градина в Балчик върната на СУ

Ботаническата градина в Балчик върната на СУ

Съд отменя решение на Министерския съвет

Ботаническата градина в Балчик се връща в разпореждане на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от учебното заведение.

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Министерския съвет от 28 август 2007 г., прието по искане на министъра на културата, голяма част от имота да бъде даден на Министерсвото на културата. Решението на петчленния състав на ВАС е окончателен и не подлежи на обжалване, се посочва в съобщението, изпратено до БТА от СУ.

Още през лятото на 2007 г. срещу решение на правителството се изказаха редица известни учени, ботаници, биолози, както и представители на природозащитни организации.

Университетската Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 година в съседство с лятната резиденция на бившата румънска кралица Мария. На нейното изграждане и опазване са се посветили учени със световна известност, сред които и академик Даки Йорданов. Днес тя е разположена на площ от около 65 дка и се гордее с втората по големина в Европа колекция от едрогабаритни кактуси. Интересната история в съчетание с великолепната ландшафтна архитектура прави това място уникално като дух и обстановка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.