1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бракониерите в русенско намаляват

Бракониерите в русенско намаляват

Заседание на областния консултативен съвет по охрана на горите

Нарушенията на територията на Регионално управление по горите - Русе през миналата година са намалели с над 10 на сто в сравнение с 2007. Повечето от съставените актове са били по Закона за горите. Това беше отчетено на заседание на областния консултативен съвет по охрана на горите. Най-чувствително - с около 30%, са намалели нарушенията в горския фонд на Държавното ловно стопанство "Дунав". Анализът показва, че през последните 2-3 години те са неорганизирани, сезонни и с по-малка стойност.

"Промените в закона за горите от април 2008 г. довеждат до издаването на превозни билети по нов начин - с електронен апарат и именно въвеждането на електронния превозен билет и полагането на експедиционната горска марка единствено от служителите по горите улесняват контрола при транспортиране на дървесина и намаляват силно възможността за транспортиране на незаконна дървесина", обясни Таню Танев - директор на РУГ - Русе.

Все още обаче се запазват районите с концентрация на незаконната сеч. Такива са например русенските села Голямо и Малко Враново, и беленското Ботров. Кражбите се извършвали предимно от безработни роми. Горските стражари ги залавяли през ден, но поради малката стойност на актовете, Прокуратурата не ги разглеждала. Така че още няма осъден и затова престъпниците имат чувството за безнаказаност, коментираха служителите. Те отчетоха и ръст на дивеча. В Държавно ловно стопанство "Дунав" са преброени повече екземпляри благороден елен и дива свиня. Увеличил се е и интересът на чуждестранни и български групи към организирания лов. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.