1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Браздово и тирово поливане се прилага в Шабленския край

Браздово и тирово поливане се прилага в Шабленския край

Възможностите за напояване обхващат територия до 4 500 дка

Поливните площи в община Шабла са 9 500 дка, но от тях се експлоатират от “Напоителни системи” едва 1 800 – 2 000 дка. Това заяви Иван Георгиев, председател на едно от четирите сдружения за напояване в района, предаде Агенция “Фокус”.

Възможностите за напояване обхващат територия до 4 500 дка, подчерта Георгиев. Останалите площи не се поливат заради разрушени и неподдържани съоръжения, изградени преди около 50 години. Председателят на сдружението заяви, че алтернатива за справяне с проблема има, тъй като поливните съоръжения са държавна собственост и може да се търси финансиране чрез съдействие на държавните ведомства. Освен това сдружението, което участва с 20% може да търси средства по различни програми за подпомагане, стига тези програми да са отворени за кандидатстване.

В момента в Шабленския район се прилага браздово и тирово поливане, защото няма модерни съоръжения за капково напояване, посочи Георгиев. В морския район основно се поливат пипер и камби, както и други зеленчуци, като зеле, домати, картофи, различни видове лук, също трайни насаждения. Цената на водата за напояване на един декар в Шабленско е 21,50 лв. с ДДС, стойност, която Иван Георгиев определи като реална цена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.