1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Четири лапи": Има сигнали, че общините се връщат към избиването на бездомни животни

"Четири лапи": Има сигнали, че общините се връщат към избиването на бездомни животни

В началото на февруари изтече гратисният период, през който местната власт трябваше да достигне високи нива на кастрирани бездомни кучета

Има сигнали, че все повече общини се връщат към старите методи на решаване на проблема с бездомните животни – като ги унищожават, или като ги събират и прехвърлят на територията на съседни общини. Това се посочва в съобщение на организация „Четири лапи”, цитирано от БТА.

От „Четири лапи” припомнят, че в началото на февруари изтече гратисният период, през който местната власт трябваше да достигне високи нива на кастрирани бездомни кучета, след което те да бъдат изтеглени поетапно в приюти. Паралелно с това трябваше да бъдат изградени механизми за контрол на собствениците на домашни кучета чрез идентификация и регистрация на животните и събиране на данък.

Според организацията обаче повечето общини бездействат или отчитат фиктивна дейност. До момента няма глобен кмет и не се търси отговорност от държавните органи, които са пасивни при налагането на санкции, посочват защитниците на животните.

От "Четири лапи" отбелязват, че при създадената ситуация има нужда от изработване на национална стратегия за решаване на проблема и от спешни промени в Закона за защита на животните, които ясно да очертаят отговорностите на местната и на централната власт.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика.

У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок, който миналата седмица прие две нови животни от България – лъвицата Багира и тигърът Мартин. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.