1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Четири огнища на нюкасълския вирус

Четири огнища на нюкасълския вирус

Вирусът е смъртоносен за птиците, но не е опасен за човека

Четири са вече огнищата на опасния нюкясълски вирус, открит в района на Кърджали. Болестта е известна още като псевдочума и се разпространява изключително бързо. Първото огнище беше открито в чернооченското село Водач, където бяха умъртвени всички домашни птици. Не е изключено Европейската комисия да забрани износа на месо и птичи продукти от засегнатия район. Вирусът "Нюкясъл" е смъртоносен за птиците, но не е опасен за човека.

За да ограничи разпространението на болестта, Националната ветеринарно-медицинска служба затвори пазарите за живи птици. Създадени са три карантинни зони на сигурност. Предполага се, че заразата е пренесена в селото от гълъби.

В още три села е открита повишена смъртност по птиците. Резултатите от взетите проби се очакват. Ако наличието на вируса се потвърди, там домашните птици също ще бъдат умъртвени. Стопаните им ще бъдат обезщетени.

Вирусът "Нюкясъл" е изключително опасен, защото се предава по въздуха, а смъртността е сто процента. Ако огнищата на болестта не бъдат овладени, заразата може да обхване цялата страна и да ликвидира българското птицепроизводство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.