1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. COVID-19 спря растежа на износа от Полша

COVID-19 спря растежа на износа от Полша

Анализаторите предполагат, че до края на годината цените отново ще тръгнат нагоре

Пандемията от COVID-19 и последствията от птичия грип доведоха до сериозни сътресения в птицевъдния сектор в Полша през 2020 година. Започналият преди години растеж при производството и износа засега е спрян.
 
Анализаторите изчисляват, че през първите 11 месеца на година стойността на износа на птичи продукти и живи птици от Полша е намаляла с 9 процента спрямо същия период на 2019-та. Това е първият подобен спад от 2009 година насам и се дължи основно на сериозния срив на цените. Още през януари 2020-та, т.е. преди пандемията, пилешкото се е търгувало със 7% по-евтино, докато в същото време фуражите са били с 10% по-скъпи.
 
Това доведе до значително по-слаба рентабилност на птицефермите, които през следващите месеци пострадаха още повече от свиването на експорта, причинено от коронакризата. Така се стигна до свръхпредлагане, упражнило още по-голям натиск върху цените.
 
Затова през май миналата година полската браншова организация на птицевъдите предупреди, че много от стопанствата в страната са изправени пред фалит, ако правителството не предприеме спешни мерки за тяхното оцеляване. Благодарение на парите от Брюксел, отпуснати за справяне с коронакризата, ситуацията вече се поуспокоява, въпреки че заплахата от птичи грип остава висока. Анализаторите предполагат, че до края на годината цените отново ще тръгнат нагоре и ще подобрят рентабилността на производителите.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.