1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Да протестираме ли или не?

Да протестираме ли или не?

Ултиматумът от страна на животновъдите беше поставен заради неспазени обещания

Животновъди от цялата страна планираха да се съберат при село Труд на 31.10.2013 г. за протест под призива на Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. „Учудвам се, как така нагло министър Греков се опитва да се измъкне, че няма такова решение за изплащане на 70% от субсидиите”, каза Синапов. Той призова министъра да си погледне протоколите от последния съвет по животновъдство, за да си припомни, че такова решение има.

На практика обаче едва 50-60 човека се събраха на протеста. „Тук трябваше да се съберем две-три хиляди, а вместо това вижте ни колко сме. Така не може повече, загиваме”, заяви Бойко Синапов. Сред протестиращите фермери имаше хора от Плевенско, от Симеоновград, Клисура, Раковски, Пловдив. От бранша вече отказват всякакви срещи с политици и настояват до края на годината да им се изплатят не 70% от обещаните евросубсидии, а 100%.
Не само забавените субсидии са повод за протестите на фермерите, изясни Пенка Христова, секретар на Асоциацията. Подписана е декларация, според която кредитите, теглени 2008-2009, се пренасочват към субсидиите само при запазена бройка животни, в противен случай те се изплащат изцяло от фермерите. Според Христова това е убийство на малките ферми, а декларацията е подписана от тяхно име от хора, които не са присъствали на протеста - Танчо Колев, председател на Асоциацията за месо и млекопроизводители, Зоров, председател на Националния говедовъден съюз, Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите и Коюмджийски- семейство фермери. Тази договорка е направена със заместник- министър Явор Гечев, уточни Пенка Христова.

Протестни действия предстоят в сряда, 6 ноември, в 11:00 часа животновъди от цялата страна ще се съберат отново край село Труд в подстъпите към магистрала Тракия, ще блокират магистралата и оттам ще тръгнат за София. Вероятно някои от тях ще докарат и животни.

Ултиматумът от страна на животновъдите беше поставен заради неспазени обещания - до края на годината на животновъдите да бъдат преведени 70% от субсидиите. Вместо това те получиха около 50 на сто от дължимите суми.

Отделно преди известно време стана ясно, че от следващата година фирми, които не се занимават с животновъдство, няма да имат право на европейски субсидии за пасища. Законовите промени ще станат факт през ноември. Те обаче няма да имат обратна сила за фирмите, които вече са наели пасища.

От своя старна проф. Димитър Греков припомни, че през месец декември т.г. на животновъдите ще бъдат изплатени и 41 млн. лева по схемите за специфично подпомагане за млечни крави, овце-майки и кози-майки със средства от Европейския съюз.
„Наясно съм, че стопаните се нуждаят от още средства поради големите проблеми в бранша. Точно по тази причина водихме активни разговори с Министерство на финансите", обясни земеделският министър. В отговор на молба на представителите на животновъдите за среща между премиера, МЗХ и МФ, министърът бе категоричен, че никога не е отказвал среща по проблемите на земеделието, но ресурсите в края на годината са ограничени.

Отидох на протест на животновъдите, не за да го подкрепя, а за да чуя техните искания. Това каза пред Агенция „Фокус” Румен Стоянов, организация на развъдчиците на автохтонни породи овце за Българи. „Тези хора в момента си искат само парите и са прави. Одобрявам техните искания, справедливи са, но оттам нататък политика не бива да се прави в този момент и с това нещо. Направили сме няколко срещи с министъра на земеделието, съвместно с него ще правим среща с премиера и с министъра на финансите, в понеделник в 14.00 часа, така че нещата не са опрели до там, че някой да каже няма да ви платя, за да скочат хората”, обясни той.
 
50 души няма да решат проблема на цялата държава, на цялото животновъдство, както стана в момента. Така олекваме, олекваме и като бранш, олекваме и като хора. Ние сме поели ангажимента и много добре се знае за срещата. Аз мисля, че протестът днес не е начинът”, каза още Румен Стоянов.

Отново противоречиви мнения, които не е ясно какви интереси защитават, но като цяло може да се обобщи, че протестът получава подкрепа от обществото под различни форми – изявления, декларации, пресконференции. Така и трябва до излизането на истината на бял свят, както и до постигане на решение. За съжаление има разединение между различните браншови организации и асоциации и това пречи на трезвата преценка.

В седмичната анкета на Agro.bg също цели 86% от анкетираните заявяват своята подкрепа за животновъдите, смятайки че агроминистерството трябва да спази поетите ангажименти. 7% са на мнение, че протестните действия няма да доведат до решаване на казуса, а други 7% вярват, че няма да се стигне до протести.

Протест имаше, макар и малоброен, но това не е края. Очаква се резултат от срещата с министъра на финансите и премиера Пламен Орешарски или пък протестните действия предвидени за 6 ноември.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.