1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата ще загуби милиони левове заради спрените проекти по САПАРД

Държавата ще загуби милиони левове заради спрените проекти по САПАРД

Милиони от бюджета за неустойки и щети от загубени дела

 Обезщетенията, които ще трябва да се платят от бюджета заради закъснели плащания на изрядни фирми, вероятно ще надхвърлят неколкократно одобрените субсидии за самите проекти. Това коментират пред "Стандарт” експерти и фермери.

Над 20 дела на фирми, които чакат пари по предприсъединителната програма вече са заведени и се гледат в съдилищата в цялата страна. Поне четири от тях са спечелени, твърдят източници на "Стандарт". Това означава, че независимо дали Брюксел ще пусне парите по САПАРД или не, държавата ще трябва да плати полагащите се като субсидии суми. Има проекти, по които са одобрени помощи за над 1 млн. лв.

Освен не получената субсидия обаче фирмите, завели дела срещу държавата, искат и обезщетения за пропуснати ползи, както и допълнително пари, които да покрият лихвите, плащани към банките. От бюджета ще трябва да се платят и разноските по изгубените дела. Така парите, които ще излязат от държавната хазна заради загубени дела от фермери и преработватели, могат да са повече от двойно от тези, които Европа би освободила. Всеки, който заведе дело за забавени пари по САПАРД, го печели. Това казва Кирил Вътев, шеф на една от най-големите месопреработвателни фирми у нас и член на Асоциацията на месопреработвателите. Той самият не е кандидатствал, защото участвал в обсъжданията на правилата за участие и видял, че в тях са заложени капани за фирмите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.