1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавната агенция по храните е под въпрос

Държавната агенция по храните е под въпрос

Няма съгласие в тройната коалиция

Няма съгласие в тройната коалиция за създаването на Държавна агенция по храните. Теоретично до края на мандата на правителството такава агенция би могла да заработи, но разработеният проект за създаването й не се подкрепя от ДПС. От Министерството на земеделието и храните продължават да смятат, че е по-добре тяхната дирекция по безопасност на храните да играе координираща роля по отношение на контролните органи по безопасност на храните.

Според зам.-министъра на здравеопазването д-р Валери Цеков обаче предложението на земеделското министерство, управлявано от ДСП, е неработещо, тъй като не е възможно дирекция в едно министерство да оказва контролни дейности върху органи на друго министерство.

Още по време на правителството на НДСВ през 2004 г. в закона за храните е било записано изискването администрацията да създаде единен орган за контрол на храните, припомня Цеков. Впоследствие са направени няколко безуспешни опита за създаването на агенцията през мандата на сегашното правителство, за което са настоявали предимно от НДВС, но в крайна сметка не се е стигнало до окончателен консенсус по въпроса.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.