1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавната помощ за зимни пръскания да бъде разширена, настояват овощари

Държавната помощ за зимни пръскания да бъде разширена, настояват овощари

Националната програма трябва да се съобрази с промените в климата, посочи Димитричка Търпанова

Държавната помощ по схемата за зимни пръскания на овошките да бъде разширена и да включва второ третиране. За това настояват от Добруджанския овощарски съюз. „Ще ви дам пример с кайсията. Кайсията се напада от три болести, но производителите на кайсии могат да получат подпомагане само за едно пръскане, понеже се предполага, че болестите могат да се контролират с тези препарати. Доколкото знаем, Агенцията по храните работи в посока тази национална програма да се съобрази с промените в климата. И да бъдат включени и органични продукти“, каза Димитричка Търпанова, заместник-председател на УС на Добруджански овощарски съюз. Тя коментира още, че тази държавна помощ е добра, въпреки че бюджетът й вече не е адекватен на повишените разходи. Освен това тя трябва да бъде съобразена с екологичните амбиции на Европа.

Финансовият ресурс по схемата за държавна помощ “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” за 2023 г. е в размер на 8 000 000 лв. През 2022 г. са подпомогнати 3 444 стопани за пролетни третирания с продукти за растителна защита и 2 665 за есенни, като са получени общо 7 344 917 лв. по помощта.

Упрекът на Търпанова е, че овощарите разполагат с малко на брой схеми за подпомагане, като посочи, че „в Западна Европа освен европейското финансиране, нашите колеги получават много допълнителни държавни помощи, данъчни облекчения. Полша стана световен производител на ябълки благодарение на националната политика за подкрепа производството на ябълки. Ние няма да станем велики производители на плодове и зеленчуци, но поне да спрем да губим производителите и да спрем да намаляваме площите с плодове и зеленчуци.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.