1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавните помощи за земеделието спират

Държавните помощи за земеделието спират

Семинар на МЗХ в Боровец

От 2010 г. България окончателно ще спре да изплаща някои от съществуващите държавни помощи, предназначени за българските фермери, стана ясно по време на семинар на земеделското министерство в Боровец, предаде Агенция „Фокус”. Като нова страна-членка страната ни има право да изплаща традиционните си държавни помощи за фермерите само три години след присъединяването си към Съюза, където държавните помощи са забранени, защото нарушават конкуренцията на общия европейски пазар.

Съществуващите държавни помощи в България са: целеви субсидии, краткосрочни кредити и дългосрочни помощи за инвестиции. Общият размер им размер за 2007 г. е близо 700 млн. лв., заедно с възстановените данъци на фермерите за горива. Очаква се, че от 2010 г. ще отпаднат окончателно целевите помощи, давани от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) и премиите от Фонд „Тютюн”. Ще отпаднат и субсидиите за литър качествено мляко, заради които фермерите продължават да протестират.

За 2007 г. помощите по схемите на ДФ „Земеделие” са 35,1 млн. лв., а 105,2 млн. лв. са премиите за тютюнопроизводителите от Фонд „Тютюн” – именно те се очаква да отпаднат, каза Марияна Маринова, държавен експерт в дирекция „Държавни помощи и регулаторни режими” в Министерството на земеделието и храните.

Някои от помощите трябва да бъдат преструктурирани и да бъдат компенсирани чрез националните доплащания към преките европлащания за площ.

Прилаганите помощи у нас са структурирани в девет раздела – помощните схеми, давани от ДФ „Земеделие”, национални схеми от Фонд „Тютюн”, данъчни облекчения, мерки в областта на горския сектор, национални схеми на МТСП и МИЕ, предоставянето на земеделска земя от държавния и общия фонд на безимотни стопани или семейства.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.