1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавно горско стопанство-Доспат е завело 14 дела за извършена сеч в незаконно придобити държавни гори

Държавно горско стопанство-Доспат е завело 14 дела за извършена сеч в незаконно придобити държавни гори

Заедно с делата се водят и процедури за остойностяване на изсечената дървесина

Държавно горско стопанство-Доспат заведе 14 дела за незаконно извършена сеч срещу екссобственици на държавни гори в Доспат. Това съобщи директорът на стопанството инж. Вергил Байкалов, предаде Агенция "Фокус".

Той обясни, че става дума за прословутите „доспатски гори”, които с фалшиви документи от държавни стават частни. През 2002 г., чрез пропуск в тогавашния закон за горите, се извършва документна измама и 300 души от Доспат получават 1250 декара гори, които започнали да експлоатират. Веднага след реституцията, под обществения натиск и нетърпимост Държавно горско стопанство-Доспат завежда дела, за да си върне горите.

От 2003 г. досега Държавно горско стопанство-Доспат е спечелило всичките 28 дела и по този начин държавата си връща обратно 1250-те декара гори. Всичките реституирани гори са възрастни. След като делата за собствеността на горите са приключили и по безспорен начин се доказа, че са държавни, горското стопанство е завело дела за извършените сечи в тях. Заедно с делата се водят и процедури за остойностяване на изсечената дървесина, за да се установи с колко е ощетена държавата от сечите. На този етап се водят 14 дела, като предстои образуването на още три, като общият брой на делата ще е 17, обясни инж. Байкалов. Заедно с това се изготвя и справка за това какво е общото количество отсечени дървета, като става дума за хиляди кубически метри дървета. Той обясни, че сечите в горите са започнали в периода 2002-2003 година.

С решенията на съда временните „собственици” са глобени по три параграфа – разходи по делата, стойността на отсечената дървесина по цени на Горското стопанство и пропуснати ползи. По думите на инж. Байкалов по-големите бивши собственици, които са имали по над 100 декара може да се наложи да плащат по около 100 000 лв. в полза на държавата.

 

Етикети Доспат, гори, сеч
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.