1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дъщерята на бивш зам.-министър на земеделието e присвоила 700 хил. евро субсидия

Дъщерята на бивш зам.-министър на земеделието e присвоила 700 хил. евро субсидия

Снимка:

Галина Пейчева-Митева е взела субсидиите като частно лице

Дъщерята на бившия заместник-министър на земеделието от кабинета "Станишев" Димитър Пейчев е усвоила помощи от ЕС на стойност 700 хил. евро (1 562 912 лева) през миналата година, гръмна EUobserver. Значителни суми са отишли също за шведски музикален клуб (59 585 евро), датски билярден клуб (31 515 евро), холандска ледена пързалка (162 444 евро) и холандски аматьорски футболен клуб (354 567).

Галина Пейчева-Митева притежава редица търговски компании, в някои от които участие имат баща й и майка й. Госпожа Пейчева-Митева, обаче, Галина Пейчева-Митева, сочи справка на неправителствената организация Farmsubsidy.org. 138 168 лева са получени от двадесет и седем годишната дъщеря на министър Пейчев като директни плащания, а 1 424 743 лева са по европейската програма за развитие на селските райони. Пейчева-Митева се занимава с производство на зеленчуци, дини и пъпеши. Като цяло през миналата година България е получила 457 млн. евро по Общата селскостопанска политика – с 34 млн. евро по-малко спрямо 2008 година.

Общо 1212 лица са получили субсидии по ОСП от поне 1 млн. евро през 2009 година. През 2008 година броят на „селскостопанските милионери” е 1040.

Министерството на земеделието и горите не може да  реагира по никакъв начин на случая с конфликта на интереси със зам.-министъра от предходния кабинет Димитър Пейчев. Това съобщи пред Би Ти Ви сегашният аграрен министър Мирослав Найденов.

Така той коментира публикациите в чуждия печат за това, че дъщерята на бившия зам.-министър е  беше получила 1.5 млн. лв . евросубсидии докато баща й отговаряше за еврофинансирането в земеделието. Случаят нашумя в българските медии в средата на миналата година.

По думите на Мирослав Найденов едва  с идването на сегашното управление във ведомството са приети разпоредби срещу конфликта на интереси. Те обаче  не могат да действат със задна дата. Найденов каза, че сигналът до прокуратурата е подаден през септември 2009 г. , но не коментира по-нататъшните й действия.

Министърът припомни, че информацията за случая стана публична след като фонд "Земеделие" публикува на сайта си списъка на получилите субсидии миналата година. Той допълни, че съпругата на Пейчев също е получила 1.5 млн. лв. субсидии, но не като физическо лице, а чрез фирмата си. Найденов посочи, че съмнения за конфликт на интереси е имало и за друг зам.-министър на земеделието от предходното правителство - Бойко Боев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.