1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Декларация на Български ветеринарен съюз

Декларация на Български ветеринарен съюз

Практикуващите ветеринарни лекари ще продължат протеста си до изпълнение на ГРД

Практикуващите ветеринарни лекари в Република България, въз основа на сключен Годишен рамков договор за 2009 година между Министерство на земеделието и храните и БВС, се задължиха да опазват страната от епизоотии и зоонози, чрез провеждане на масови профилактично диагностични мероприятия и програмите за надзор и ликвидиране болестите по животните.

Тези мероприятия, свързани с високо специализиран и рисков труд, следва да бъдат заплатени в срокове определени от договора.

Този срок за първо тримесечие изтече на 20.04.2009 година. В средата на м. юни, въпреки всички направени постъпки от наша страна и отправени покани за изпълнение на клаузите по договора, резултат не беше постигнат.

С уведомителни, протестни писма за проблема бяха уведомени НВМС, МЗХ и Министър-председателят, но адекватен отговор липсва. За обезпечаване на задълженията си по договора над 1000 ветеринарни лекари от цялата страна са вложили много усилия и лични средства, с което изпълниха своите задължения на гарант за поетите от държавата ангажименти като член на ЕС и външна негова граница за опазване на животните и населението на страната от остри инфекциозни заболявания, като антракс, туберкулоза, бруцелоза, бяс, ехинококоза, листериоза, лептоспироза и много др.

Във връзка с това и в изпълнение на основните принципи залегнали в Устава на съюза, БВС декларира следното:

1. С цел отстояване правата и интересите на ветеринарните лекари като изправна страна по договора, членовете на Българския ветеринарен съюз преустановяват изпълнението на дейностите по ГРД до изпълнение на поетите с него ангажименти от страна на МЗХ.

2. Ветеринарните лекари спират дейностите по ГРД и преминават към ефективни протестни действия, като от 20.06.2009г. няма да бъдат издавани ветеринарномедицински документи, както на фермерите, така и към НВМС.

3. Ветеринарните лекари прекратяват извършването на маркировката на животните и спират подаването на данни към информационната система.

4. Ветеринарните лекари спират да издават ветеринарни свидетелства за придвижване на животните в страната и извън нея, както и за придвижването им до кланици и пазари, но не отказват да извършват лечение на болни животни.

Практикуващите ветеринарни лекари ще продължат протеста си до изпълнение на ГРД и на поетите с него ангажименти от страна на МЗХ, на индивидуалните договори от страна на НВМС, до изплащане на всички дължими суми за извършената работа и дължимите неустойки по тях.

Изразяваме готовност за водене на конструктивен диалог и предприемане на конкретни мерки по изпълнението на договора и декларираме, че предприетите от нас ефективни действия ще бъдат изцяло в рамките на закона.

 

 

Етикети НВМС, БВС, протест, ГРД
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.