1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Делото срещу Марио Николов спряно временно

Делото срещу Марио Николов спряно временно

Определението на СГС подлежи на обжалване в 7-дневен срок

Софийският градски съд спря временно производството по делото срещу бизнесмена Марио Николов и още осем души, обвинени за източването на 7.5 милиона евро от фондовете по програма САПАРД.
Причината е, че един от подсъдимите - Иван Иванов, се е кандидатирал за депутат в листата на партия "Лидер" и като такъв получава имунитет, предаде БТА.
Подсъдими за източването на средствата, освен Марио Николов и Иван Иванов, са съпругата на Николов - Мариана, Григор Главев, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева.
По-рано днес защитата на Иванов представи в съда удостоверение за регистрацията му като кандидат за народен представител.
След няколкочасово прекъсване председателят на съдийския състав Георги Колев посочи, че след проверка в РИК-Пловдив не е установено да е внесено искане за изваждането на подсъдимия от листите на партията. Поради тази причина се наложи делото да бъде спряно. Тъй като обвинението е за престъпление в съучастие, производството по делото бе спряно срещу всички подсъдими.
Определението на СГС подлежи на обжалване в 7-дневен срок.
В България всеки е невинен до доказване на вината, каза обвиняемият Иван Иванов след произнасянето решението на съда. Той каза, че няма информация дали ще бъде изключен от листата и че пред партията си е гарантирал само чистото си съдебно минало. Ако влезе в парламента, ще работи за идеите на „Лидер“, сподели Иванов и там ще поиска да му бъде свален имунитета.
Иванов остави без отговор два въпроса - единият - не се ли притеснява, че блокира делото на всички обвиняеми лица, а другият - как би се почуствал на една банка с братя Галеви.
Наблюдаващият делото прокурор Андрей Андреев заяви, че няма основание за обжалване и че без съда да получи необходимите отговори от партията, която е издигнала Иван Иванов за депутат, не могат да продължат делото. Според него обвиняемите по делото, заедно с Марио Николов имат ограничение да пътуват в чужбина, защото имат ограничения по други дела.
Андрей Андреев уточни пред журналисти, че на Иванов е повдигнато обвинение за документни измами в особено големи размери и за участие в организирана престъпна група. По думите му, Иванов е представител на едно от дружествата, получили неправомерно средства по програма САПАРД. Според прокуратурата, средствата от САПАРД са източени чрез схема за фиктивен внос и износ на стари машини за преработка на месо.
Междувременно от "Лидер" обявиха на пресконференция, че са подведени от Иван Иванов и поискаха РИК да го извади от листата. От комисията обаче обявиха, че не са получили искането, но добавиха, че дори да има такова искане "ние нямаме право да го изваждаме вече от листата, тя е дадена за печат".
Самият Марио Николов изрази пред журналисти преди съдебното решение изненадата си от кандидатирането на Иванов и допълни, че лично той е за продължаване на делото и неговото бързо приключване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.