1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутати-фермери да не гласуват по аграрни въпроси?

Депутати-фермери да не гласуват по аграрни въпроси?

Членуващите в Европейския парламент фермери имат личен интерес, когато става дума за Общата селскостопанска политика

Да участват в дебатите, но без право на глас. Такова изискване по адрес на активните фермери, избрани за евродепутати, издига германската народна представителка Мария Нойхл, която е от групата на Социалдемократите.
 
Аргументът на Нойхл е, че членуващите в Европейския парламент фермери имат личен интерес, когато става дума за Общата селскостопанска политика. Затова се получавал конфликт на интереси, особено при гласуването на финансовите въпроси.
Тя е от германската провинция Бавария и е сред най-изявените членове на Аграрната комисия в Европарламента и редовно критикува предложенията за реформи на ОСП, внесени от Комисията в Брюксел или от други парламентарни групи. По думите й участието на фермерите в дискусиите е много важно и не е проблем, но при гласуването по определени теми, например разпределението на субсидиите, тези депутати не бива да участват.
 
В интервю за германски вестник Нойхл цитира изнесени в медиите данни, според които австрийската й колежка Сара Винер, представителка на Зелените, получавала по 350 хиляди евро на година под формата на директни плащания. За германския християндемократ Петер Яр, който е докладчик по реформата на ОСП, се твърди, че по същата линия получава над 110 хиляди евро годишно. 
 
Искането на Нойхл срещна остра критика от страна на дейните колеги в Аграрната комисия. Сара Винер нарече изказването на германката „мръсна кампания“, водена срещу нея лично и срещу други фермери, които със своите опит и знания допринасят за добруването на селскостопанските производители в ЕС. Срещу Нойхл се изправи и председателят на Аграрната комисия, сънародникът й Норберт Линс. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.