1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите от Комисията по земеделие в НС приеха изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители

Депутатите от Комисията по земеделие в НС приеха изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители

Те са свързани с прилагането на специалната мярка за извънредно временно подпомагане под формата на еднократна сума

С пълно единодушие депутатите от Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание приеха изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители. Те са свързани с прилагането на специалната мярка за извънредно временно подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони в отговор на последиците от войната в Украйна. 
 
Законопроектът е внесен от Пламен Абровски от ПГ на "Има такъв народ". С регламент от 29 юни Европейският парламент и Съветът на Европа създадоха нова мярка за подпомагане на фермерите. Дадена е възможност на държавите членки да използват наличните средства по своите Програми за развитие на селските райони, в размер до 5% от общия принос на Европейския земеделски фонд за 2021-2022 г. С този ресурс ще се подкрепят фермерите и малките и средни предприятия, засегнати от кризата. Подкрепата следва да допринася за продоволствената сигурност и фермерите да се справят с пазарните дисбаланси, помага на стопани и средни предприятия, заети в кръгова икономика; управление на хранителните вещества; ефективно използване на ресурсите и екологични и щадящи климата методи за производство.
 
Подпомагането е под формата на еднократна сума, която ще се изплати до 15 октомври 2023 г. въз основа на заявления, одобрени до 31 март 2023 г. 
Максималният размер не може да надвишава 15 000 евро на земеделски стопанин и 100 000 евро за малки и средни предприятия. В тази връзка се наложи да се направят промени в две разпоредби на Закона. Създава се правно основание за издаване на наредба за прилагане на новата мярка, разясни експерт от земеделското министерство по време на заседанието. По думите на Елена Иванова, директор на Дирекция "Развитие на селските райони" ще се предостави легално финансова подкрепа в рамките на заложените близо 33 млн. евро.
Очаква се първо и второ четене на текста да се проведат заедно в пленарната зала. В министерството се обсъждат няколко подхода за предоставяне на подкрепата. Амбицията е да няма лишени от подпомагане сектори. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.