1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДКЕВР обсъжда поскъпването на водата в София и Пловдив

ДКЕВР обсъжда поскъпването на водата в София и Пловдив

Ако бъде одобрена промяна в цената на водата, тя ще влезе в сила в началото на следващия месец след окончателното решение на комисията

Възможността за поскъпване на водата в София и Пловдив от другия месец ще обсъди на открито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според внесените в комисията предложения на дружествата в двата града водата за техните клиенти трябва да поскъпне с около 10%.

Още в края на миналата година председателят на регулатора успокои домакинствата в двата най-големи града в България, че исканото от компаниите поскъпване няма да бъде одобрено.

С повече от 10% да поскъпне водата в София е поискала "Софийска вода". Според дружеството, ако предложеното поскъпване не бъде одобрено, компанията няма да може да изпълни инвестиционната си програма. Сега столичани плащат по 1,54 лева с ДДС за кубик вода.

Поисканото от ВиК-Пловдив поскъпване е с по-малко от 10%. Там клиентите в момента плащат малко над 1,40 лева на кубик.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев обясни, че двете дружества няма да получат исканото повишение в цената на водата до крайните клиенти.

Ако бъде одобрена промяна в цената на водата, тя ще влезе в сила в началото на следващия месец след окончателното решение на комисията, така че поскъпване на водата в София и в Пловдив може да има най-рано от 1 февруари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.