1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес и утре речните нива ще продължат да се повишават

Днес и утре речните нива ще продължат да се повишават

Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи и средни води

Днес  няма да има валежи. През нощта срещу събота и в събота сутринта на отделни места в Северна и Източна България е възможно да превали слабо с количества под 1 л/кв.м. В неделя - без валежи.

През денонощието (от 08:00 часа на 27.01. до 08:00 часа на 28.01.) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали в резултат на снеготопене. По-значителни повишения са регистрирани във водосборите на реките западно от р. Огоста, р. Огоста, долното течение на  Искър, долното течение на Вит и долното течение на  Осъм. Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи и средни води. Около праговете за ниски води са водните количества в горните течения на р. Осъм, р. Голяма река (Дунавски басейн) и р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: от -34 см до +32 см;

Черноморски басейн от -4см до + 9 см;

Източнобеломорски басейн: от -14 см до +7 см;

Западнобеломорски басейн: от -14 см до +8 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН вДунавски басейн  днес и утре водните нива на реките в басейна ще се повишават в резултат на снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 29, 30 и 31.01 около средната многогодишна стойност. В резултат на снеготопене на 29 и 30.01 ще има повишения на водните нива на реките в средната и долната част на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 29, 30 и 31.01 около средномногогодишната стойност. В резултат на снеготопене се очакват краткотрайни повишения на водните нива във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 29, 30, 31.01 и 01.02 над средномногогодишната стойност.  Днес се очакват повишения на нивата, вследствие снеготопене. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес и утре, в резултат на снеготопене, водните нива на реките във водосборите на: Добруджанските реки, р. Провадийска и р. Камчия ще се повишат.

Източнобеломорски басейн: Днес и утре водните нива на реките в целия басейн ще се повишават в резултат на снеготопене. По-значителни повишения, се очакват в периода 28-29.01 в долните течения на притоците на р. Марица, в резултат на което в края на прогнозирания период (31.01 01.02) ще се повиши водното ниво в средното и долното течение на основната река. Повишения на водните нива, в резултат на частично снеготопене, ще има и в горните течения на реките Тунджа и Арда. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Арда , Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира  нива под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: Днес и утре, в резултат на снеготопене, ще се повишат речните нива в целия басейн.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.