1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес и утре са възможни краткотрайни повишения на речните нива

Днес и утре са възможни краткотрайни повишения на речните нива

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес през деня ще има слаби валежи на места в източната половина на страната, преобладаващи количества 1-6 л/кв.м., в южните райони на Родопите – до 15 л/кв.м. През нощта срещу сряда превалявания ще има на места из цялата страна – количествата ще са предимно 1-5 л/кв.м, в Родопите до 10-15 л/кв.м. В сряда ще вали главно в Западна и Централна България - количества 2-12 л/кв.м, в Източна ще е почти без валежи. През нощта срещу четвъртък ще вали из цялата страна – 2-10 л/кв.м. В четвъртък валежите ще продължат, повсеместни. Количествата ще са в Централна България – 10-15 л/кв.м, в останалата част от страната – 5-10 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 март нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижили. Повишения на водните нива са регистрирани на отделни пунктове: р. Провадийска при гара Синдел (Черноморски басейн), долното течение на р. Тунджа при Елхово и средното течение на р. Марица при Пловдив (Източнобеломорски басейн). Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Голяма река при Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при с. Камено, р.Факийска при с. Зидарово, р. Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн) и средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: регистрираните колебания на речните нива са от - 33 см до +7 см

Черноморски басейн: регистрираните изменения са от - 10 см до + 2 см

Източнобеломорски басейн: измененията са от - 10 см до + 27 см

Западнобеломорски басейн: колебанията на водните нива от - 9 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват повишения в целия басейн, по-значителни краткотрайни повишения на водните нива на реките западно от р. Огоста (Тимок, Тополовец, Витбол,  Арчар, Скомля, Лом и Цибрица). Утре се очакват незначителни и краткотрайни повишения на водните нива на реките Огоста, горното и средното течение на Искър и горното течение на Вит, Осъм и Росица. По-значителни повишения се очакват на 10.03 във водосборите на р. Огоста, р. Искър – в средното течение, Вит, Осъм, Янтра. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 8, 9 и 10 март ще бъдат над средната многогодишна стойност. Днес се очаква покачване на водните нива на реките във водосборите на реките Владайска, Банкенска и  Блато. В периода 8-10.03 ще се покачи водниото ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 8, 9 и 10 март ще бъдат над средномногогодишната стойност. Речните нива във водосбора ще се повишават, като ще достигнат максимални стойности на 9 март. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 8, 9, 10 и 11 март ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес нивата ще продължат плавно да се понижават. От обедните часове утре ще започнат повишения на водните нива като по-значителни повишения се очакват в периода 10.03- 12.03. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес и утре са възможни краткотрайни незначителни повишения на речните нива. На 10.03 са възможни по-съшествени повишения на речните нива във водосбора на р. Провадийска и р. Камчия (горно и средно течение).

Източнобеломорски басейн: днес и утре се очакват краткотрайни повишения на водните нива в горното течение на р. Марица, р. Арда, р. Върбица и р. Крумовица. На 10 март в резултат на прогнозирани валежи се очакват по- значителни повишения във водосборите на средното и долното течение на р. Тунджа, в горното и средното течение на р. Марица и р. Арда. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за внимание. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества на р. Черна река при Смолян се очаква да достигнат жълтия праг за предупреждение преди обяд днес.

Западнобеломорски басейн: днес  и през следващите два дни, вследствие на прогнозираните валежи, се очакват по-значителни, краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на р. Струма и р. Места.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Нивото на река Дунав при Калафат (Видин) ще бъде в зоната на „Защита от наводнение“ по румънската система от 11 март! Според прогнозата ще се повишава, както следва: на 9 март с 11 см, на 10 – с 15 см, на 11 – с 19 см, на 12 – с 11 см, на 13 – с 3 см и на 14 март с 0 см.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.