1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дни на Швейцария в София – 2017

Дни на Швейцария в София – 2017

Почувствайте Швейцария по нов начин

Със серия събития от  8 до 15 септември 2017 Дните на Швейцария в София, които се организират за първи път, ще покажат Швейцария отвъд баналните клишета и познатите образи, ще представят настоящите двустранни отношения и непознати измерения на българо-швейцарското сътрудничество.

На 11 септември (понеделник), в 11:30 часа, на Моста на влюбените посланикът на Швейцария Денис Кнобел и кметът на София Йорданка Фандъкова ще открият изложбата „Швейцария: природа и иновации“, както и други събития, организирани в рамките на
Дните на Швейцария в София – 2017.

Изложба от 60 фотоса, подредена от днес на Моста на влюбените, представя за първи път пред българска публика проникновен поглед към Швейцария през две увеличителни стъкла: природа & иновации.

1. Изложба „Швейцария: природа и иновации“, Моста на влюбените, 8-15 септември

Изкачете се на вечно снежния Матерхорн или се спуснете по мощния Рейнски водопад. Пропътувайте с Бернина експрес един от най-живописните железопътни маршрути в света или преминете по историческия път Тремола през прохода Готард. Потопете се в дълбоките води на езерото Тун край величественото трио-върхове Айгер, Мьонх и Юнгфрау или се насладете на панорамната гледка на Златния проход при Женева. Погледнете на света от птичи поглед при Ледник 3000 или съзерцавайте долу тихите води на Боденското езеро…

Швейцария очарова с дадената й от Бога природа, но впечатлява не по-малко със създаденото от хората й, най-вече във високите технологии и иновациите. Страната е на челните места в класациите на патенти на глава от населението, предприемачество, отвореност към бизнес, образование и зелен начин на живот. През 2017 за седма поредна година Швейцария бе определена за най-иновативната страна в света в класацията на Глобалния иновационен индекс (Global Innovation Index).

Полетете на крилете на Солар Импулс - първият пилотиран самолет, който летя около Земята ден и нощ, захранван само от слънцето. Стигнете до дълбините на изкуствения мозък, над който работят швейцарски учени или усетете бързината на нова транспортна система, разработка на студенти от Цюрихския технологичен институт. Влезте и в ЦЕРН в Женева, световната лаборатория по физика на елементарните частици. Надникнете в „Пол Шерер“, най-големия швейцарски институт за природни и инженерни науки и в Учебния център Ролекс на Технологичния институт в Лозана, където е една от най-богатите в Европа сбирки на научна литература.

2. Забавлявай се Куба Хелвеция, лобито на хотел „Хилтън“, 8-15 септември

Отворена за всеки, арт инсталацията на българския художник Райчо Станев представя интерактивен дневник на 30-дневното му пътуване из Швейцария. С нестихващо удивление на уменията на швейцарците да комбинират стари неща и нови технологии, Станев създава своята швейцарска колекция на малки интересни открития във въздействаща „комбинация от снимки, бележки, бегли впечaтления, неволни сравнения“.

3. Изложба на българо-швейцарски проекти, хотел “Хилтън“, 8-15 септември

Фото изложба представя осем известни проекта, финансирани от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В рамките на Швейцарския принос към разширения Европейски съюз Швейцария оказва подкрепа на България със 76 млн. евро в ключови сфери – опазване на околната среда, гражданско общество, сигурност, социално включване на уязвимите групи, научни изследвания и образование, включително и въвеждането на дуалното образование.

4. Български храни, произведени със швейцарска подкрепа, хотел “Хилтън“, 8-15 септември

Традиционни български занаятчийски храни, направени ръчно в семейни ферми и от малки предприемачи в природни паркове и зони от Натура 2000 в България ще бъдат сервирани на закуска на гостите на „Хилтън“. Производителите им са подкрепени по проекта „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Храните се продават на Фермерския фестивал „От нашата ферма -  с любов за вас!“, организиран всяка сряда пред Министерството на земеделието,  храните и горите.

Дните на Швейцария в София -  2017 са организирани от Посолството на Швейцария в България и Българо-швейцарската търговска камара в партньорство със швейцарски фирми.

За повече информация следете фейсбук-страницата на Швейцарското посолство: @SwissEmbassySofia

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.