1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 1000 лв. глоба за незаконно събиране на билки

До 1000 лв. глоба за незаконно събиране на билки

Под специален режим на опазване и ползване се поставят отделни видове диворастящи лечебни растения

6 са фирмите на територията на област Враца, които имат разрешение да събират лечебни растения. Те с разпределени на квоти, заявиха за Агро Тв от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Разпределението на квотите е след разглеждането на подадените документи от експерти на екоинспекцията, на Държавни горски стопанства, Регионалната дирекция по горите и еколозите на общините в областта.

През 2016 г. във Врачанско е предвидено да бъдат събрани 500 кг цвят – лечебна иглика; 500 кг венечни листа - червен божур и 1000 кг лечебен ранилист - стрък.

Фирми и физически лица, които  събират  или изкупуват лечебни растения под специален режим извън разрешените квоти, периодите на събиране и посочените райони, подлежат на санкции, съгласно действащите закони. А глобите са от 500 лв. за първо нарушение и по 1000 лв. за всяко следващо.

Под специален режим на опазване и ползване се поставят отделни видове диворастящи лечебни растения, когато биологичното разнообразие или ресурсите им проявяват трайна тенденция към намаляване или има опасност от появяването на такава тенденция. Режимът се определя всяка година със заповед на екоминистъра.

Автор: Йордан Манчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.