1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 20 август се ограничава косенето на трева и машинното почистване в постоянно затревените площи и обработваемите земи в страната

До 20 август се ограничава косенето на трева и машинното почистване в постоянно затревените площи и обработваемите земи в страната

Забраната се налага поради множеството пожари в страната през последните дни

До 20 август, включително, се забранява поддържането на постоянно затревените площи и на обработваемите земи в състояние, годно за производство. Забраната се налага поради множеството пожари в страната през последните дни. Със Заповед № РД09-788/05.08.2021 г. на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков се ограничава косенето на трева, машинното почистване (мулчиране), включително и почистване на храсти. Причината е, че при тези дейности досегът на селскостопанската техника с камъни може да предизвика искри, които да доведат до възникване на пожар.

Предвид ограниченията, от 5 до 20 август, земеделските стопани ще бъдат освободени от задължението да поддържат постоянно затревените площи и обработваемите земи.

ДФ „Земеделие“ напомня, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират както по българското законодателство, така и по европейските Регламенти.

И тази година екипи от „Техническия инспекторат“ на ДФЗ проверяват всички сигнали за запалени земеделски земи, които се подават към институцията. Сигналите постъпват основно от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, както и от граждани. Местоположението на пожарите се локализира с GPS и се извършва измерване на засегнатите пощи.

За настоящата година, с цел своевременното информиране на земеделските стопани, е разработена публична справка в Системата за електронно управление (СЕУ) на ДФЗ, която пресича измерените опожарени площи и заявените такива за дадената кампания. Справката показва УРН и номер на парцел за текущата кампания, попаднал в опожареният полигон.

При всяко качване на нов опожарен полигон, справката се актуализира автоматично и така кандидатите ще имат актуална информацията, дали и колко техни парцели попадат в слоя "пожари".

Справката може да бъде видяна на сайта на ДФЗ - "Система за електронни услуги" - секция "публични справки-опожарени земеделски площи: https://seu.dfz.bg/seu/f?p=727:8170:::NO:8170:: 

При неспазване на предписанията директорите на областните дирекции „Земеделие“ в страната ще съставят актове за установяване на административните нарушения, съгласно Закона за защита при бедствия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.