1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 30 април земеделците трябва да декларират доходите си от 2009 г.

До 30 април земеделците трябва да декларират доходите си от 2009 г.

Земеделските стопани могат да изпращат своите данъчни декларации и по пощата до офиса на НАП по постоянния им адрес

Земеделските стопани трябва да декларират доходите си от 2009 г. до края на тази седмица. Срокът за подаване на декларациите изтича в петък, 30 април, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Задължението да подават данъчна декларация по Закона за данъците върху доходите на физическите лица се отнася за всички земеделски стопани – регистрирани или нерегистрирани като земеделски производители. В декларациите освен доходите от производството и продажбата на земеделска продукция, се обявяват и получените субсидии.

Приходите на земеделските стопани, които не са регистрирани като земеделски производители, се намаляват с 40 % нормативно признати разходи. Регистрираните земеделски производители не плащат данък за доходите си от продажба на непреработена селскостопанска продукция, но това не отменя задължението им да подадат годишна данъчна декларация. За доходите си от 2009 г. всички земеделски стопани дължат и осигурителни вноски върху минимален месечен осигурителен доход от 65 лева. Осигуровките се обявяват в годишна осигурителна декларация образец 6, която трябва да бъде подадена не по късно от 30 април.

Земеделските стопани могат да изпращат своите данъчни декларации и по пощата до офиса на НАП по постоянния им адрес. Допълнителна информация за попълването на декларации и плащане на данъци и осигуровки земеделците могат да получат на телефон:  0700 18 700,   0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.