1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 30 септември е срокът за сключване на анекси за разсрочване на кредити за фураж и изхранване на животни

До 30 септември е срокът за сключване на анекси за разсрочване на кредити за фураж и изхранване на животни

Лихвата по разсрочването ще бъде в размер на 6%

До 30 септември т.г. тече срок за сключване на анекси по договори за кредити, предоставени на земеделските стопани от Държавен фонд „Земеделие” през 2008, 2009 и 2010 година. Възможността за разсрочване на кредити се отнася за едногодишните кредити, предоставяни през 2008, 2009, 2010 г. на стопаните за закупуване  на фураж и/или фуражни компоненти за изхранване на преживни животни (говеда, биволи, овце и кози), птици и свине. Решението е одобрено от Управителния съвет на фонда.

Лихвата по разсрочването ще бъде в размер на 6%, но не по-малко от референтния лихвен процент за Република България, приложим към датата на сключване на анекса към договора за разсрочване.фу

Срокът, до който стопаните ще трябва да издължат разсрочените си кредити е 26 ноември 2012 г. Той се отнася за главницата по кредита и за лихвата за последната 2012 година.

Натрупаните лихви от досегашни разсрочвания на същите кредити през 2009, 2010 и 2011 година, земеделските стопани ще трябва да изплатят на фонда до 15 ноември тази година.

В случай, че кредитите не бъдат разсрочени, те стават изискуеми и фонд „Земеделие” ще предприеме действия по събирането им.

Сключването на анексите за разсрочване се извършва в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” към съответните 28 областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие” и тече от 15.08.2011 г. до 30.09.2011 г.

Информацията за условията и изискванията за разсрочване на кредитите, земеделските производители могат да получават на място в  областните дирекции на ДФ„Земеделие”, както и на телефоните за връзка с областните дирекции, обявени на сайта на фонда.

Информация може да се получи и на телефона на отдел „Краткосрочни схеми за подпомагане” в Централно управление на Държавен фонд „Земеделие” – 02/81-87-316.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.