1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 31 май земеделците избират как да се облагат доходите им

До 31 май земеделците избират как да се облагат доходите им

Това напомниха от пресцентъра на Националната агенция за приходите

Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители, но нямат регистрация по ДДС имат право да избират реда за облагането на доходите си, напомниха от пресцентъра на Националната агенция за приходите.

В началото на годината бе създадена възможност те да избират дали да плащат данък върху общите си доходи от реализираната продукция, намалени с 60% нормативно признати разходи, или да минат на режима за облагане на еднолични търговци. При него се плаща данък само за печалбата, като разлика между приходите от реализираната продукция и доказаните разходи за данъчната година.

В случай, че изберат облагането да е по режима, предвиден за едноличните търговци (с данък върху годишната данъчна основа), те ще трябва да го прилагат за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години.

Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година, а земеделците, които искат да плащат даници като еднолични търговци и за тазгодишните си доходи, трябва да подадат декларации до 31 май. Образец на декларацията, както и повече информация за тази опция е публикувана на сайта на НАП.

Декларацията се подава лично от земеделския производител, съответно тютюнопроизводител, или от негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Има възможност декларацията да се подаде и по пощата, с обратна разписка.

Производителите, които не желаят да се променя режима на тяхното облагане не са длъжни да подават такава декларация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.