До дни ще бъдат обявени актуализираните цени за напояване на селскостопански култури

Средствата за напояване са значително перо в бюджета на производителите

До няколко дни ще бъдат обявени актуализираните цени за напояване на селскостопански култури през сезон 2018-ет. Малинопроизводителите се надяват на поносима тарифа, която да не утежни работата им. В този сектор сезонът е най-дълъг – от април до края на септември. Поливките са между 15 и 20 броя. 

Стопаните търпят загуби заради липсата на подаване на вода от "Напоителни системи". Обикновено сезонът на поливките започва в средата на април, коментираха от браншовата асоциация. Фермерите все още не знаят колко ще им струва напояването. В бранша дори има слухове, че цената на водата няма да е тази, която са договорили за сектора. Производителите на малини настояват за прозрачност в ценообразуването по региони.

Средствата за напояване са значително перо в бюджета на производителите. От бранша предлагат малините и ягодите да влязат в приоритетния сектор за напояване, подобно на ориза, тъй като консумирането на вода е най-голямо и с най-дълъг период. Беритбата на ягодоплодните продължава между 90 и 100 дни. Периодът на полето е повече от 6 месеца на година. Найден Петров от Попово отглежда ягоди и малини от 2000 година на площ от 500 декара.

Автор: Мирела Спасова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.