1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на 2016 г. Айтос подписва договор за изграждане на пречиствателна станция за 19 млн. лв.

До края на 2016 г. Айтос подписва договор за изграждане на пречиствателна станция за 19 млн. лв.

Това е един от малките ранни проекти и ще се финансира по ОПОС 2014-2020

До края на 2016 г. община Айтос ще има готовност да подпише с МОСВ договор за изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води. Безвъзмездната финансова помощ ще е по Оперативна програма „Околна среда“.  Това стана ясно на среща между министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на Айтос Васил Едрев.

„Тази инфраструктура е важна за всички – не само за опазването на околната среда, но и за здравето на хората. С толкова трудности се справихме за тези две години – преодоляхме проблемите след спирането на оперативната програма през 2013 г. Но въпреки трудностите Айтос ще има пречиствателна станция“, подчерта министър Василева.

Инвестицията е на стойност 19 млн. лв. Това е един от малките ранни проекти и ще се финансира по ОПОС 2014-2020 заедно с проектите на Приморско, Тутракан, Чирпан и Елхово. За целта са заделени общо 117 млн. лв.

Кметът на Айтос съобщи, че общината има готовност до 20 ноември да обяви тръжните процедури за възлагане на дейностите по строителството.

„Айтоската общественост чака с нетърпение този проект, занемарен дълги години. Благодарение на екипа ви нещата ще се случат“, каза Васил Едрев.

„Когато дойдат големи инвеститори питат дали имаме  пречиствателна станция и като кажем, че тепърва ще се строи, си тръгват. Но когато се работи в екип, нещата се получават“, отбеляза кметът.

На 29 октомври Министерството на околната среда и водите поднови лиценза на зоологическата градина в Айтос, където в момента се отглеждат около 200 животни от 29 вида.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.