До края на февруари ще бъдат проверени всички складове за дървесина на територията на РДГ- Кюстендил

220 са камионите на фирмите, които са заявили поставянето на GPS

„246 са складовете и цеховете за преработка на дървесина на територията на РДГ Кюстендил, като само 4 склада на територията на Пернишка област за подали заявление за прекратяване на дейността си, но не са уточнени причините,  обобщи инж. Здравчо Тодоров – директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил, по време на извършена днес  проверка с журналисти на територията на дирекцията.

Проверените обекти на територията на Кюстендил бяха произволно избрани от медиите и горските инспектори. Проверяващите следяха за наличието на камери за постоянно видеонаблюдение; за контрола на дървесината в постоянните складове; за правилното водене на  дневниците за постъпилата, преработена и експедирана дървесина;  както и проверката на електронни  превозни билети и движението на дървесината.

Инспекторите направиха предписание в един от цеховете  по отношение на водене на дневника за постъпилата дървесина, като не бе направена задължителната рекапитулация, която се прави на всяка втора страница. Проверяващите проследиха още и данните от попълнената информация  в работния дневник, дали  отговаря на заснетото с камерата. Те констатираха, че проверените складове имат изградена система за видеонаблюдение, поставена на видно място от сертифицирана фирма.

220 са камионите на фирмите, които са заявили поставянето на GPS. До момента на 50  камиона все още не е монтирано устройството, поради закъснение от страна на специализираната фирма.

Инж. Здравчо Тодоров уточни, че проверките ще продължат до края на месец февруари, като глобите при констатирани нарушения за физически лица са от 50 до 500 лева, а на юридически от 300 - до 5000 лева. Предстои обучение и на частно практикуващите лесовъди във връзка с нововъденията в Нормативната база, поясни още директора на РДГ- Кюстендил.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.