1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Договорихме с банките в община Сатовча да превеждат премиите за тютюн на 200 души всеки ден

Договорихме с банките в община Сатовча да превеждат премиите за тютюн на 200 души всеки ден

Банките ще ускорят с пет пъти изплащането, за да могат за броени дни парите да стигнат до тютюнопроизводителите

Разговарях с банките да ускорят с пет пъти изплащането, за да могат за броени  дни парите да стигнат до вас. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с кметове от община Сатовча и  тютюнопроизводители от региона.

Договорихме с банките, които имат малки клонове, да превеждат дневно на 200 души премиите за тютюн. Направен е и график за региона, така че всички близо 3000 души ще получат парите си до дни. Утре първите двеста души ще си вземат премиите, каза още министър Найденов на събралите се в читалището на Сатовча тютюнопроизводители.

„Исках да се уверя на място, че парите, които бяха в наличност в Министерство на земеделието и храните са стигнали при вас. На някой вече са преведени, другите ще бъдат по сметките ви съвсем скоро. „Днес дори вече не мога да се зарадвам, защото това са доста изстрадали пари. След толкова усилия да убедим ЕК, че вие имате право да ги получите, макар средствата да не са европейски,  а от националния бюджет, трябваше да защитавам позицията си и пред колегите от управляващата партия, така че тези договорени 116 млн. до стотинка трябва да стигнат до вас ” , каза още министърът.

Заставайки пред вас искам да ви кажа – това са последните пари, които получавате за килограм произведен тютюн. Трябва да мислим за алтернативни начини за икономическо развитие в тези райони. Ще направим всичко възможно да ви помогнем да се структурирате в кооперации, за да може да се избегнат посредниците в изкупуването на тютюна и да получавате реалната му цена. Ориенталският тютюн е дефицитна стока и според всички закони на икономиката трябва да има печеливша реализация, но проблемът е, че голяма част от изкупната цена не е отивала при вас.

Работим и по отношение на създаване на алтернативна заетост, която да не е свързана със земеделие. В община Сатовча ще бъдат усвоени 23 млн. лв. по проект по Програмата за развитие на селските райони. Това е в пъти повече от бюджета на самата община, коментира министърът и допълни, че за да има ефективност трябва във фирмите по проектите да бъдат наети хора от района.

Друг вариант за допълнително средства, който посочи още министър Найденов, е  създаването на специална мярка в ПРСР, ориентирана към районите, в които единственият поминък е тютюна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.