1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция

Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция

Снимка:

към 08.02.2010 г.

1.    Обстановката в Гърция

През последните два дни, обстановката в Гърция остана непроменена, независимо от нормалното функциониране на всички ГКПП с България, освен на Кулата – Промахон. Блокадите са намалели, но селскостопанската техника и машини на протестиращите фермери не са изтеглени напълно от пътищата в централна и северна Гърция. Това продължава да създава трудност за придвижване по централните и обходни пътни артерии в страната, независимо, че повечето от пътищата фактически не са блокирани.

По инициатива на организацията „Борба за обединение на земеделците”, в Солун,  на 06.02.2010 г. се проведоха протестни действия. Пред панаирното градче, в което се провежда Международното земеделско изложение „Агротика”, земеделци от района на Солун и Тесалия (северна Гърция) протестираха срещу политиката на правителството в сектора и отказа от преки плащания за субсидиране на земеделските производители. Земеделската техника не бе допусната в центъра на града, поради което не се стигна да блокиране на движението пред Международния панаир. Тракторите на протестиращите останаха на магистралата „Егнатия” в близост до Солун.

На 07.02.2010 г. се проведе заседание на новия Координационен комитет (представляващ 13 блокади), на което се взе решение за продължаване на протестите и струпването на земеделска техника на основните пътни артерии във вътрешността на страната.

Вчера, 08.02.2010 г., в 17.00 ч., при блокадата до Никея, централна Гърция се очакваше да се проведе среща между представители на останалите 18 земеделски блокади.
Предвижда се днес в Атина да се състои среща на същите представители с г-жа Бадзели, министър на земеделското развитие и храните. Според информация, предоставена от председателя на независимите земеделски дружества от Серес, ГКПП Кулата - Промахон ще остане затворен до завръщането на представителите на фермерите от Атина, като в зависимост от постигнатите резултати на срещата ще се прецени какви да бъдат по-нататъшните действия на протестиращите.

2.    Състояние на граничните пунктове

Всички ГКПП с Гърция, с изключение на Кулата-Промахон, бяха отворени за преминаване на превозни средства и към момента движението през тях е нормално.

•    ГКПП Кулата

Пунктът остана затворен до 17.00 ч на 6 февруари и от 18.00 ч на         7 февруари до момента е затворен за товарни автомобили.
Образувала се е колона от около 90 товарни автомобила.


3. Постъпили сигнали:


•    За периода 6 – 8 февруари, няма постъпили сигнали на горещите телефонни линии, както и попълнени формуляри.

4. Препоръки

•    От Кризисния щаб припомнят на всички компании и фирми, че могат да продължават да подават сигнали на горещите телефонни линии и чрез специално изготвените за целта формуляри за претърпените загуби в резултат на блокиране на граничните пунктове с Гърция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.