1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция

Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция

Загубите, които е претърпяла България до момента се оценяват на над 40 млн. евро

Обстановката в Гърция - пътната мрежа в Гърция е блокирана на над 25 места, като се прилага променлив график на блокадите. Честите промени подпомагат поддържането на напрежение и натиск от страна на фермерите, като същевременно наличието на график им дава възможност да твърдят, че осигуряват пропускането на хора и стоки. Според публикации в гръцката преса, щетите на страната се изчисляват на над 200 млн. евро. Загубите, които е претърпяла България до момента се оценяват на над 40 млн. евро. Сдруженията на данъчните и митническите служители са заявили стачна готовност през месец февруари. На 26 и 27 януари се очаква представителите на отделните групи протестиращи, както и различните земеделски профсъюзи да вземат решение относно бъдещата тактика на блокадите.

Състояние на граничните пунктове - ГКПП Кулата до 01.30 ч пунктът е бил затворен за преминаване на товарни автомобили. Образуваните колони са били от 280 товарни автомобили от българска страна. ГКПП Илинден до 23.00 ч на 25.01.2010 пунктът е бил затворен за всички видове МПС, след което е отворен за два часа (до 01.00 ч) за всички МПС. От 01.00 ч до 08.00 ч е бил затворен отново за всички автомобили. От 08.00 ч пунктът е работил четири часа до 12.00 ч, като от 12.00 ч до 17.00 ч е затворен за всички МПС. След 17.00 ч са се пропускали само леки автомобили. Чакащите товарни автомобили са били 7 бр. ГКПП Капитан Петко Войвода не е затваряно за преминаване от 25 януари. След проведена среща на пункта ГКПП Ексохи между представители на гранична полиция и гръцките гранични власти е договорено със стачния комитет, основно поради лошите метеорологични условия, да се въведе график до 28 януари за пропускане на всички МПС от 21.00 ч до 09.00 ч. Пунктът ще бъде затворен за всички МПС от 09.00 ч до 21.00 ч.

Постъпили сигнали на горещата телефонна линия - на 26 януари са постъпили два сигнала от фирми, засегнати от протестните действия на гръцките фермери. Постъпили са неофициални сигнали на горещата линия на –ГД „КД-ДАИ” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, че ако България оттегли жалбата по чл. 259 от Договора за функциониране на ЕО, финансовите претенции на транспортните фирми ще бъдат пренасочени към българското правителство. От 21 януари до днес, размерът на загубите, декларирани от фирмите на горещите телефони е над 1,6 млн. лева.

Препоръки - Като се вземат предвид резултатите от консултациите между юридически експерти от България и ЕК, които ще се проведат на 27 януари в Брюксел, от Кризисния щаб предлагат да бъдат привлечени към щаба юристи от всички компетентни български институции, с водещата роля на Министерство на външните работи, които да подготвят окончателно становище за по-нататъшния ход на жалбата на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.