1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доклад на Световната банка прогнозира спад в добивите заради климатичните промени

Доклад на Световната банка прогнозира спад в добивите заради климатичните промени

Бедните в света са неподготвени да се справят с климатични шокове

Климатичните промени могат да тласнат в крайна бедност над 100 милиона души до 2030 година чрез разрушаване на земеделието.

Доклад на Световната банка показва, че климатичните промени може да доведат до спад в световната реколта от 5 процента до 2030 г. и 30 процента до 2080 г. Цитирани са и проучвания, които сочат, че повишаването на температурите може да увеличи броя на хората в риск от заразяване с малария със 150 милиона души, предаде АП, цитирана от dir.bg.

Резултатите от проучването се разпространяват броени седмици преди срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Париж. Те показват неравномерните последици от глобалното затопляне.

Бедните в света са неподготвени да се справят с климатични шокове като повишаване на морското равнище или тежки суши, според експертите.

"Те имат по-малко ресурси и получават по-слаба подкрепа от общността, финансовата система и дори от системите за социално осигуряване", посочва СБ.

Сред темите на преговорите в Париж ще бъдат начини за подпомагане на бедните страни и бедните общества да се справят с климатичните промени.

Въпреки усилията за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове няма вероятност климатичните промени скоро да спрат. Очаква се въглеродните емисии да нарастват за дълъг период, тъй като Китай, Индия и други развиващи се страни увеличават използването на изкопаеми горива за икономиките си.

Усилията за защита на бедните като цялостното подобряване на достъпа до здравеопазване и социално осигуряване, както и целенасочените мерки за подобряване на защитата срещу наводнения и разпространение на по-топлолюбиви насаждения биха могли да предотвратят повечето негативни последици от климатичните промени върху бедните, посочва СБ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.