1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Домашните кучета в София - задължително с микрочип

Домашните кучета в София - задължително с микрочип

Това ще бъде записано в новата наредба за притежаване на домашни животни на Столичната община

Домашните кучета и котки могат да се возят в градския транспорт в София, но трябва да имат редовни превозни документи (билетче или карта). Това ще бъде записано в новата наредба за притежаване на домашни животни на Столичната община. Тя беше приета от общинската екокомисия и вероятно на заседанието на общинския съвет в края на месеца ще бъде окончателно одобрена.

В трамваите, тролеите и автобусите големите кучета трябва да са на къс повод и с намордник, а по-малките и котките - в транспортен кафез. В новия документ е записано още, че е незаконно отглеждането на домашни любимци в общите части на сградите и междублоковите пространства. В момента масово се отглеждат кучета по този начин, но те на практика са бездомни.

Глобата за отглеждане на животни във входовете и в междублоковите пространства е до 200 лв. за първо нарушение и до 500 лв. за второ. Разрешено е отглеждането на кучета по строежите и те се третират като дворни кучета, за които стопаните трябва да гарантират, че не са заплаха за преминаващите покрай оградите хора.

Собствениците на домашни кучета в София ще трябва задължително да им поставят микрочип, предвижда още новата наредба. Стопаните ще трябва да имплантират на кучето си чип до 6 месеца след приемането на промените. Чиповете ще бъдат предоставени от общината на лицензираните ветеринарни лекари и ще са безплатни за собствениците. За тези, които не поставят чип, е предвидена глоба до 500 лв., а ако бъдат хванати повторно - до 1000 лв.

Новите разпоредби предвиждат при разходка с кучето на открито собственикът да носи със себе си паспорта на животното или копие от него, документ за платената такса за съответната година и да ги представя на ветеринарните или общинските власти при поискване. Те ще проверяват по градинките и дали кучетата са с чип и ще глобяват.

Собствениците на кучета ще са длъжни да ги декларират в данъчната служба към съответния район. За всяко куче се плаща такса от 24 лв. годишно. От плащане се освободени кучета на инвалиди, служебните и кастрираните. За ловните също няма да се плаща такса, но собственикът трябва да притежава и носи заверен за съответната календарна година ловен билет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.