1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доц. Васил Николов: Дейността по селекциониране в животновъдството трябва да се канализира

Доц. Васил Николов: Дейността по селекциониране в животновъдството трябва да се канализира

Снимка:

При големите ферми е необходимо интензивно използване на системите за селекция, за да се постигне висока репродуктивност

Директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството доц. Васил Николов се срещна фермери от Видинска област. Срещата е организирана от Регионалната дирекция към агенцията във Враца и Областното селекционно ниво във Видин. На срещата са  присъствали около 30-ина фермери. Обсъдени са били проблемите на българското животновъдство в развъдната дейност, липсата на качествени разплодни животни, както и отглеждането на племенни животни.

„В момента животновъдите масово продават за по 300 – 400 лв. овцете си в Турция, изнасяме племенни животни, маркирани, с които е водена работа и съсипваме стадата си”, каза доц. Николов. Васил Николов посочи, че сигналът е бил подаден от фермери във Великотърновска област, но той очаква камионите от Турция да стигнат и до Видинско. Във Видинска област няма много едри ферми и интересът на развъдните организации, които извършват дейност тук е малък, допълни директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Той бе категоричен, че дейността по селекциониране в животновъдството трябва да се канализира, за да има успехи.

„В момента в България в областта на говедовъдството масово се внася размножителен материал. До тази година не се е знаело кой внася, защо внася и откъде внася”, заяви доц. Николов. Той посочи, че всяка година са се сменяли фирмите, от които се е внасял размножителният материал, като така се вкарвало непрекъснато хаос в системата за селекция и репродукция на животновъдството. Според него различните ферми изискват различен подход, при големите ферми е необходимо интензивно използване на системите за селекция, за да се постигне висока репродуктивност, но за по-голямата част от страната това не е необходимо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.