1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дворецът в Балчик - търси се решение на проблемите, породени от свлачище

Дворецът в Балчик - търси се решение на проблемите, породени от свлачище

Затворени опасни терени в Архитектурния комплекс

Повече от две години и половина културният институт „Двореца“ в Балчик търси решения на проблемите, породени от срутване на земна маса и скали. След поредица от огледи, изготвяне на проекти и съгласуването им с различни инстанции в столицата, резултатът е затворени опасни терени в Архитектурния комплекс. Още през 2014 година природните стихии доведоха до свлечени и срутени земни маси и пропукани скални участъци в Двореца.

Започва спешно търсене на решение на проблемите. Две години и половина по-късно се оказва, че отговорите се крият по „високите етажи на властта“.

Тихото гнездо е една от най-емблематичните сгради на Двореца в Балчик. Вилата е обявена за национален паметник на културата. Строена е през 1925 година като резиденция на румънската кралица Мария. Все още достъпът до уникалната сграда е възпрепятстван:

Въпреки бавните и тежки бюрократични процеси, в Двореца ще продължат дейностите по укрепване на терените - около 46 знакови сгради в целия комплекс. Усилията на целия екип на културния институт дават резултат – това е най-успешният сезон за последните три години. Приходите са увеличени със 70% и достигат 1 млн.  и 610 хил. лв. 250 000 души от цял свят са посетили Двореца през изминалата 2016 година.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.