1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Единна система за регистриране и отчитане на всички заети в селското стопанство

Единна система за регистриране и отчитане на всички заети в селското стопанство

Европейска конференция в София

 

Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ) настоява за изграждане на единна система за регистриране и отчитане на всички заети в селското стопанство на пълен работен ден, изцяло занимаващи се със земеделска дейност и тези, които са сезонни работници. Това стана ясно на европейска конференция на тема „Предизвикателствата пред социалния диалог в сектор земеделие в новите страни-членки и страни кандидатки”, предаде Фокус. Федерацията предлага да разпространи добрите европейски практики в областта на социално-осигурителната система в сектора, която към момента е слабо звено в системата. В момента се водят преговори за подписване на нов браншов Колективен трудов договор в земеделските кооперации.

Синдикатите предлагат да бъдат договорени следните социални придобивки: от 2 до 8 дни по-голям платен годишен отпуск; от 6 до 10 дни отпуск за ненормирано работно време; по-високи обезщетения при съкращение и пенсиониране. Синдикатите предлагат и допълнителни възнаграждения за: придобит трудов стаж и професионален опит над 1% (в сравнение с 0,6% съгласно Наредбите), при нощен труд – от 2-4 пъти по-високо възнаграждение и др.

Сериозна бариера за дългосрочни инвестиции в селското стопанство е раздробяването на собствеността на земята. Стоковото земеделско производство, осъществявано при съвременните и още повече при бъдещите пазарни условия, е немислимо без радикална промяна на условията за формиране на трудовия потенциал в земеделието, отчитат от федерацията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.