1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК дава старт на Обсерваторията на агрохранителната верига

ЕК дава старт на Обсерваторията на агрохранителната верига

Представители ще имат и организации, действащи на различни етапи от веригата - от земеделски стопани, доставчици на суровини, хранително-вкусовата промишленост, търговци, до транспорт, логистика, търговия на дребно и потребители

Покана за представяне на кандидатури за създаване на Обсерватория за агрохранителната верига отправи Европейската комисия. Службата за наблюдение ще разглежда производствените разходи, маржовете и търговските практики. В средносрочен план се очаква, че работата на Обсерваторията ще позволи разработването на методологии за оценка и мониторинг на структурата на разходите и разпределението на маржовете и добавената стойност.  
 
Целта на Обсерваторията е да се повиши прозрачността на цените, структурата на разходите и разпределението на маржове и добавена стойност, като същевременно се спазват правилата за поверителност и конкуренция. Изграждането на доверие между всички заинтересовани страни и публичните органи е от съществено значение, за да се гарантира, че всички получават справедливо възнаграждение за своя принос и работа в агрохранителната верига.
 
Обсерваторията ще събере до 80 членове, представляващи националните органи, които отговарят за селското стопанство, рибарството и аквакултурите или веригата за доставки на храни. Представители ще имат и организации, действащи на различни етапи от веригата - от земеделски стопани, доставчици на суровини, хранително-вкусовата промишленост, търговци, до транспорт, логистика, търговия на дребно и потребители.
Съществуващият портал за данни за селскостопански храни ще бъде разширен, за да публикува нови подходящи показатели, достъпни за всички. Това може да включва данни за разходите и маржовете на различните етапи от хранителната верига. 
 
Поканата за кандидатстване е отворена до 13 май, а организациите, които кандидатстват, трябва да бъдат вписани в Регистъра за прозрачност. Обсерваторията ще заседава най-малко два пъти годишно в пленарна зала, като при необходимост ще бъдат организирани и допълнителни специални срещи по конкретни теми. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.