1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК иска спиране на транспорта на животни при жега

ЕК иска спиране на транспорта на животни при жега

Холандия настоява за общоевропейска стратегия

За спазване на стандартите при транспорта на живи животни апелира здравният комисар Витянис Андриукайтис. Това се отнася особено при температури над 30 градуса, при които европейското законодателство съвсем ясно забранява транспорта.

Въпреки ясните правила, миналата година животни от 15 страни членки на Европейския съюз са били изложени на прекалено високи температури, най-вече при транспортирането им към Турция. Има и актуален случай от това лято, когато Андриукайтис е поискал от аграрния министър на една държава да спре транспорта на животни. Комисарят не посочи за коя страна става дума, но се предполага, че това е Румъния, пред която Андриукайтис е настоял за спиране на превоза на 70 хиляди овце към Близкия Изток. По непотвърдена информация румънският земеделски министър Петре Деа е отхвърлил искането. От офиса на здравния комисар съобщиха, че засега няма причина за започване на наказателна процедура срещу Букурещ, но действията на Румъния ще бъдат следени под лупа.

Според агроведомството в Букурещ горната граница от 30 градуса е прекалено ниска и трябва да има толеранс от най-малко 5 градуса. Освен това животните в южните региони на Европа били свикнали на по-високи температури, така че действащият регламент ощетява южните страни-членки. Холандия от своя страна поиска общоевропейска стратегия, която да забрани превозването на живи животни в трети страни. Правилата трябвало да гарантират, че транспортът на животни за колене в рамките на Съюза не надвишават 8 часа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.