1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК обмисля да пусне 22 хиляди тона сухо мляко на пазара

ЕК обмисля да пусне 22 хиляди тона сухо мляко на пазара

Организациите на млекопроизводителите във Франция и Германия вече изразиха критика

Европейската комисия обмисля да пусне 22 хиляди тона сухо мляко на пазара заради покачващите се изкупни цени на млякото. Решение по въпроса се очаква най-късно в понеделник, обявиха от Брюксел.

Заради рязко падналите изкупни цени на млякото и други селскостопански продукти, Европейската комисия започна в края на миналата година интервенция на пазара и изкупи близо 355 хиляди тона обезмаслено мляко на прах. Целта на тази мярка беше да се намали свръхпредлагането на пазара и да се стабилизират цените. Сега Комисията иска да продаде част от складираните количества, за да тества реакцията на сектора.

Освен пазарната интервенция, Европейският съюз предприе и други мерки в помощ на производителите. Сред тях бяха и премии за намаляване на доставките. След като цените месеци наред бяха на дъното, най-вече заради свръхпроизводство и руското ембарго, от началото на есента се регистрира покачване с около 10 процента.

Идеята на Европейската комисия обаче не се възприема добре от всички страни-членки. Организациите на млекопроизводителите във Франция и Германия вече изразиха критика, като посочват, че сегашната стабилизация на пазара не бивало да се нарушава с преждевременното пускане на допълнителни количества в продажба. Освен това в редица страни-членки мерките в подкрепа на стопаните все още не са довели до желаните резултати и там изкупните цени остават ниски. В случай, че Комисията все пак реши да продаде сухото мляко, това да стане на справедлива цена, настояват от браншовите съюзи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.