1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК с план за извънредни ситуации

ЕК с план за извънредни ситуации

Работната група ще започне работата си през март 2022 година

План за преодоляване на кризи в продоволствието представи Европейската комисия в Брюксел. Намерението за създаването на механизъм за превенция и реакция в кризисни ситуации беше обявено от екокомисар Виргиниюс Синкявичюс на последния аграрен съвет.
 
По думите на Синкявичюс днес всеки приема за даденост, че продоволствието в Европейския съюз е гарантирано. Коронакризата обаче е показала, че това много бързо може да се промени, макар че за последните две години в нито един момент не е имало опасност за изхранването на населението.
 
Въпреки това Съюзът трябва да се подготви за евентуални бъдещи кризи, предизвикани от климатичните промени, изтъкна комисарят. Затова в Брюксел се създава работна група от експерти, които ще обменят данни за производството на храни в отделните страни и ще следят за сътрудничеството в областта на веригите на доставки.
 
Буагро аптека
 
От съобщението на Виргиниюс Синкявичюс става ясно, че към тази група ще се включат и представители на някои трети страни, които участват в хранителната верига. Работната група ще започне работата си през март 2022 година и ще се среща на редовни интервали, както и в кризисни ситуации.
 
Като резултат се очакват мерки за прогноза, оценка на риска, наблюдение и подобряване на превенцията, като за целта се използват всички налични данни за метеорологичната обстановка, климата и ситуацията на пазарите. Ще се търсят и анализират слабите места в инфраструктурата и по веригите за доставки на хранителни продукти.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.