1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК си връща обратно 214,6 млн. евро от страните-членки по ОСП

ЕК си връща обратно 214,6 млн. евро от страните-членки по ОСП

Изразходвани са в нарушение на европейските правила

 

Европейската комисия реши да изтегли обратно европейски средства по Общата селскостопанска политика в размер на 214,6 млн. евро от страните-членки, защото са били изразходвани в нарушение на европейските правила, съобщава Рапид. ЕК си връща пари по ОСП от Австрия, Белгия, Чехия, Германия, Испания, Финландия, Франция, Великобритания, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Португалия и Словения.

Страните-членки отговарят за изплащането и проверката на разходите в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), докато Комисията трябва да се увери, че те са използвали средствата съобразно наредбите. Средствата ще бъдат обратно върнати поради неспазване на европейските правила за аграрните разходи и поради неадекватни контролни процедури на аграрния бюджет.

Франция връща 48,1 млн. и 22,9 млн. евро (за бюджетни години 2007 г. и 2006 - а, поради нередности в проверките на място и погрешно прилагане на санкции в областта на кръстосаното съответствие (Cross-Compliance).

Испания връща 31,7 млн. евро заради нередности в ключови и допълнителни проверки и погрешно прилагане на санкциите в сектора на продукцията на зехтин.

16,6 млн. евро се искат обратно от Холандия заради проблеми в системата за идентифициране на парцели, неадекватни административни проверки и проверки на място, както и поради неприлагане на санкции.

Унгария връща 12 млн. евро заради нередности в системата за идентифициране на земеделски парцели и други нередности при проверки на площи.

ЕК иска от Полша обратно 10 млн. евро поради недостатъчно добро качество и брой на проверките при две мерки по Програмата за развитие на селските региони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.