1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти извършиха незабавни проверки за замърсяване на р. Хаджийска

Експерти извършиха незабавни проверки за замърсяване на р. Хаджийска

Взети са и проби от РЗИ за микробиологичен анализ

Eксперти от РИОСВ-Бургас, съвместно с Басейнова дирекция-Черноморски район са извършили  незабавна проверка по сигнал за замърсяване на р. Хаджийска  с фекални води в района на „Какао Бийч“ - к.к. „Слънчев бряг“,  още на 19 август.  Взети са проби от устието на реката преди вливане в Черно море и от морските води за физикохимичен анализ.

След отново получени на 21 август сигнали за замърсяване на реката, незабавно е сформиран екип от експерти на РИОСВ-Бургас, БДЧР - Варна, Регионална лаборатория Бургас към ИАОС– гр. София и РЗИ – Бургас. Извършен е оглед на плажната ивица в к.к  Слънчев бряг  около заустването на р. Хаджийска и речното русло в участъка от моста над реката до вливането й  в морето.

Констатира се, че водата в Черно море е видимо чиста, с естествен цвят и мирис без опалесценция на повърхността. Речното русло е обрасло с гъста водна растителност и тръстика. Водата по целият й обем е заблатена, с тъмен цвят и специфична миризма на тиня и гнилостни процеси. При извършения оглед  на река Хаджийска  в  посочения участък не се констатира наличие на нерегламентирани включвания и зауствания на отпадъчни води в реката. При проверката са взети проби от р. Хаджийска на 50 м от устието и от морските води - на 3м от брега. Взети са и проби от РЗИ за микробиологичен анализ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.