1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти от ГД АГРИ към Европейската комисия посетиха България

Експерти от ГД АГРИ към Европейската комисия посетиха България

Бенджамин Феърбрадър, представител на DG AGRI, който е част от екипа отговарящ за ПРСР на България подчерта, че видяното в предприятието в Черновръх е най-добрият възможен сценарий за развитие след изпълнението на грантови проекти

Експерти от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) към Европейската комисия посетиха предприятие за преработка на шипки  в село Черновръх, община Трявна, реализирано по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Иновативният проект е за изграждане на нова производствена сграда и закупуване на технологичното оборудване на обща стойност над 3,5 млн. лева, от които 50 % са безвъзмездно финансово подпомагане по Програмата и 50% самоучастие.

„За нас от Управляващия орган на ПРСР 2014-2020 г. е важно да се създават повече възможности за предприемачите в селските райони. Въпреки че реализирането на подобна инвестиция в планински район, създаването на работна ръка и привличането млади хора е предизвикателство, добри примери за успех в България има“, каза заместник-министър Таня Георгиева.

Предприемачите демонстрираха постигнатото „умно производство“ на биопродукти, получени в резултат на преработката на биологични шипки. В предприятието са внедрени нови технологии и редица иновации, които спомагат за ефективното използване на ресурсите и местните суровини.

Производството е био сертифицирано - от суровината до крайния продукт, като се използва доставка на биошипки само от български производители. Технологията е разработена така, че максимално да щади полезните вещества на плода чрез създаването на специални процеси на сушене, преработка и съхранение на плода и са разработени специални машини. Процесите по пресоване на семената и добиване на маслото, неговото съхранение и бутилиране за първи път в света протича изцяло в азотна (безкислородна) среда, което елиминира възможността от протичане на окислителни процеси. Ефективното управление на производствения процес е постигнато благодарение на използваните цифрови решения за мониторинг и контрол на операциите в предприятието. Допълнителен принос за околната среда е създаден и чрез използване на горивна инсталация с основен енергоизточник мъха от шипковия плод, като липсата на  каквито и да било остатъчни продукти в предприятието напълно съответства на европейските цели за кръгова икономика, зелено производство и опазване на природните ресурси.

Крайните продукти, които предприятието реализира от преработката на биошипков плод, са сушени шипки, брашно, масло, сух мармалад и хранителни добавки. Над 90 % от реализацията на продукцията е благодарение на онлайн търговията и активен маркетинг, с което основно е ангажиран синът на основателя на предприятието.

Бенджамин Феърбрадър, представител на DG AGRI, който е част от екипа отговарящ за ПРСР на България подчерта, че видяното в предприятието в Черновръх е най-добрият възможен сценарий за развитие след изпълнението на грантови проекти.

В рамките на двудневното посещение бе проведена и годишната среща за напредъка по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Целта й е да бъде оценен прогресът по прилагането на Програмата, както и да се минимизират рисковете от непостигането на целите, заложени в нея.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.